20190914-153610-L-1920x1330we__2_
Bryggeriarbejder Arne Juhl blev ansigtet og navnet på tidlig tilbagetrækning for nedslidte arbejdere. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

30.000 har søgt om Arne-pension

29. nov. 2021 07.02
Knap 30.000 danskere har søgt om den nye ordning om at komme på pension før deres folkepensionsalder.

Siden 1. august har 29.893 danskere søgt om den såkaldte Arne-pension.

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

LÆS OGSÅ: Arne-pension skaber frygt for fyringer på jobcentre

- Tallene fortæller mig, at der har været et behov for en løsning med en objektiv ret til de borgere, der har knoklet på arbejdsmarkedet i rigtig mange år. Jeg er glad for, at tusindvis nu kan få glæde af tidlig pension, og jeg synes kun, det er fair, at de kan trække sig tilbage lidt før - inden de er slidt helt ned, siger fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.

Aftalen om ret til tidlig pension kom på plads i efteråret 2020. Ordningen gør det muligt for borgere med lange og ofte hårde arbejdsliv at trække sig op til tre år tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

Hos DI kalder man timingen for de mange ansøgninger om tidlig pension for "elendig" i en tid med stor mangel på arbejdskraft.

- Opsigelserne fra de mange medarbejdere, der skal på tidlig pension, kommer til at ramme virksomhederne hårdt, for det bliver utroligt svært at finde andre medarbejdere til at tage over. Der er ingen tvivl om, at pensioneringen af så mange medarbejdere kommer til at koste omsætning og vækst for virksomhederne og dermed for samfundet, siger Steen Nielsen, der er vicedirektør i DI, til Finans.

LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen kan blive både vinder og taber, når prisen for 'Arne' skal betales

Ud af de borgere, der indtil videre har søgt, har omkring 10.500 fået den maksimalt mulige ret til tidlig pension. Over 11.500 har fået ret til et eller to år på tidlig pension. Godt 14.500 har - eller har haft - mulighed for at komme med yderligere dokumentation, der kan give dem ret til tidlig pension eller til at få flere år på ydelsen end først tildelt.