LR pixel

Hver andet forsøg på at ansætte sygeplejersker er forgæves

20211220-005816-4-1920x1280we__1_
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
29. jul. 2022 06.59
Tusindvis af stillinger bliver ikke besat, når de bliver slået op på landets hospitaler. Også andre steder i den offentlige sektor er der store problemer med at rekruttere.

Det er svært at skaffe sygeplejersker på landets hospitaler. 

46 procent af alle forsøg på at besætte en sygeplejerskestilling har været forgæves, svarende til 4.930 stillinger. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som udkom i juni, skriver Information.

Tallene viser også, at 26 procent  af forsøgene på at ansætte en pædagog var forgæves – 4360 i alt – og det samme gjorde sig gældende for 11 procent af rekrutteringerne til lærerstillinger.

Og det er især bekymrende set i sammenhæng med, at antallet af studerende, der skal læse til de tre fag, er faldet markant, vurderer professor Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd VIVE.. 

"Her og nu skal manglen på ansatte nok kunne løses med vikarer og ved at rykke rundt internt. Men det lange perspektiv i det her er bekymrende. Især fordi udviklingen i demografien betyder, at vi får brug for flere, ikke færre, ansatte i den offentlige sektor," siger han til Information.

De massive rekrutteringsproblemer og de lave studieoptag på velfærdsuddannelserne bekymrer også ude i kommunerne.

"Det sætter vores muligheder for at levere den velfærd, borgerne forventer, under et voldsomt pres," siger Kristian Heunicke, direktør i Kommunernes Landsforening, til Information.