Niels_Flemming_Hansen_besk_ordf__rer_K_Foto_Benjamin_Rugholm_1650px
Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører for Det Konservative Folkeparti Foto: Benjamin Rugholm

Konservative:
Fremtidens jobcentre skal rent faktisk få folk i arbejde

14. mar. 2022 06.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DET ER JOBCENTERETS fornemmeste opgave at få ledige ud på arbejdsmarkedet. I denne tid, hvor der mangler historisk mange hænder, og jobcentrene bugner af ledige arbejdsparate, burde det være lige til.

Temadebat: Fremtidens jobcentre

Debatten om fremtidens jobcentre har fået ny luft under vingerne den seneste tid. Arne-pensionen skal finansieres med 1,1 milliarder kroner fra den kommunale beskæftigelsesindsats, manglen på arbejdskraft er akut, ligesom regeringens reformudspil kan få konsekvenser for, hvilke opgaver jobcentrene fremover skal løse.

Men skal jobcentrenes rolle nytænkes? Og i så fald hvordan? Det har A4 Beskæftigelse spurgt en række aktører om.

Deltagere i debatserien:

Karina Sørensen, beskæftigelsesfaglig medarbejder i Viborg
Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører Det Konservative Folkeparti
Jakob Bigum, landsformand for Foreningen af Socialchefer i Danmark
Pernille Vermund, formand Nye Borgerlige
Mads Bilstrup, formand Dansk Socialrådgiverforening
Lene Roed, formand HK Kommunal
Henrik Møller, beskæftigelsesordfører Socialdemokratiet
Torsten Gejl, politisk ordfører Alternativet
Merete Monrad, lektor og forsker Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, AAU
Victoria Velasquez, beskæftigelsesordfører Enhedslisten

Alligevel viser undersøgelser, at Københavns Kommune ikke har henvist én eneste ledig til et job i hverken 2020 eller 2021. Det er til trods for, at kommunen på nuværende tidspunkt har over 20.000 ledige, som er vurderet jobparate. Samme tendens ser vi rundt om i landet, hvor 57 kommuner i samme periode også har foretaget lige akkurat nul henvisninger.

LÆS OGSÅ: Den praksis, som borgmester kaldte "rystende", benytter halvdelen af landets jobcentre

Det betyder, at der er en masse ledige, der egentlig er jobparate, men som blot forbliver ledige. Det betyder, at den enkelte virksomhed ikke kan rekruttere nok medarbejdere, og derfor må afslå at tage imod flere ordrer.

Regeringen snupper pengene fra en indsats, der skal få folk i arbejde. I stedet kastes pengene efter at finansiere dét, at folk trækker sig ud fra arbejdsmarkedet. Og vi taler tusinde
Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører (K)

Manglende arbejdskraft skader den vitale omsætning og dermed i sidste ende Danmark, der går glip af tabt indtjening og velstand. Det er et alvorligt samfundsproblem. For vi ønsker vel alle et stærkt samfund i fremtiden, hvor der er råd til blandt andet velfærd og grøn omstilling. Men så længe virksomhederne ikke har tilstrækkeligt med hænder, så kommer vores samfund til at sakke bagud.

NU VIL REGERINGENS SÅ SPARE yderligere for at finansiere Arnepensionen. Finansieringen skal ske ved at tage 1,1 milliarder kroner fra den kommunale beskæftigelsesindsats. Det betyder, at regeringen snupper pengene fra en indsats, der skal få folk i arbejde. I stedet kastes pengene efter at finansiere dét, at folk trækker sig ud fra arbejdsmarkedet. Og vi taler tusinde. Det forekommer ikke logisk i en tid, hvor virksomhederne hungrer efter arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: Mureren Thomas var ledig i 14 dage: Blev sendt på jobsøgningskursus og i nyttejob

Vi er enige i, at den kommunale beskæftigelsesindsats ikke fungerer. Men at bruge pengene på at trække tusindvis af folk ud af arbejdsmarkedet, ja det er naturligvis heller ikke løsningen. Særligt ikke, når systemet for tildelingen af Arnepensionen er udformet således, at det vurderes efter antallet af år på arbejdsmarkedet.

Dermed kan folk, der har arbejdet længe, men reelt ikke er nedslidt, få tildelt Arnepension. Omlagde vi systemet, så man vurderede tildelingen efter ens nedslidningsgrad, ville vi sikre os, at alene dem, der har brug for det, ville få ydelsen. Og vigtigst af alt, så ville vi ikke betale for, at folk, der kan arbejde, går hjemme i en tid, hvor vi mangler arbejdskraft.

I DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI mener vi, at løsningen ligger i at optimere jobcentrene, så de faktisk fungerer. Det er helt centralt, at vi får gjort denne indsats bedre, end den er i dag.

LÆS OGSÅ: Københavnske jobcentre er bedre end deres rygte, men én gruppe skiller sig ud

Forsikring & Pension foreslår eksempelvis, at vi kan komme endnu længere med indsatser, der er bedre koordineret mellem det offentlige og private system. Forsikrings- og pensionsbranchen har i dag en række fastholdelsesindsatser, hvor målet er at hjælpe og støtte den enkelte gennem det offentlige sygedagpenge- og beskæftigelsessystem – eller supplere med en række konkrete indsatser, som kan hjælpe den enkelte tilbage på arbejdsmarkedet.

Dette har givet gode resultater, og er derfor løsningen fremfor at tage penge fra jobcenteret og give dem til folk, så de kan træde ud af arbejdsmarkedet.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].