LR pixel

Patientforeninger stærkt utilfredse:
Alt for få vil benytte ny ret til orlov

20211111-171637-1-1600x1047we
Pårørende kan bruge de fem dage på eksempelvis at deltage i samtaler med lægen (arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
24. maj 2022 06.40
Pårørende til alvorligt syge får snart ret til fem fridage. Men i lovforslaget er der lagt op til, at de pårørende selv skal betale for fridagene, og det vil hovedsagligt kun være pårørende, der bor sammen med den alvorligt syge, der kan bruge den nye rettighed.

Lønmodtagere, der er pårørende til alvorligt syge, får snart mulighed for at holde fem dage fri om året. Dagene kan eksempelvis bruges til at tage med den syge til lægen, til møder med kommunen eller til at give støtte efter en operation.  

LÆS OGSÅ: Derfor er rekordmange indvandrere i job lige nu

Det er et EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at implementere omsorgsorloven i dansk lov inden 2. august.  Men lovforslaget fra regeringen til implementeringen vækker dog ingen begejstring fra landets patient- og pårørendeforeninger. 

Når arbejdsgiver ikke er forpligtet til at betale løn, så vanskeliggør det, at den pårørende overhovedet vil udnytte retten
Janus Tarp, formand for Ulykkespatientforeningen

30 organisationer - heriblandt Kræftens Bekæmpelse, Ældresagen, Ulykkespatientforeningen, Hjernesagen og Bedre Psykiatri, der tilsammen kalder sig Pårørendeinitiativet - er skuffede over udspillet. Kritikken går især på, at der i udspillet ikke er lagt op til, at den pårørende får løn eller kompensation for de fem dage. 

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

A4 Beskæftigelse

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden om arbejdsmarkedet, forholdene på jobcentre, politik og forskning om beskæftigelse

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Beskæftigelse
Allerede abonnent?

Glemt kodeord